Jak správně kombinovat čokoládu s různými nápoji
Párování čokolády s vínem a dalšími nápoji se může stát vaší oblíbenou degustátorskou kratochvílí. Svou oblíbenou pochoutku tak můžete propojit s dalšími oblíbenými dobrotami, jako je třeba víno, káva nebo čaje. Ponořte se do světa nových chutí a jejich kombinací a dejte nové chuťové rozměry svým zakázaným potěšením.
Čokoláda a víno
Mezi nejznámější a nejčastější párované nápoje k čokoládě patří víno. Bohatá a komplexní chuť čokolády může podpořit jedinečný chuťový profil vína. Párovat s vínem můžete jakoukoliv čokoládu, hořkou, mléčnou i bílou.
Při párování vína a čokolády je velmi důležité si uvědomit, že by se párované suroviny neměly vzájemně upozaďovat. Pokud bude čokoláda s jemnou chutí přidána k těžkému vínu s plným tělem, její chuť v nápoji úplně zanikne. Nebojte se popustit uzdu své fantazii, naslouchejte své intuici. Párování by tak vždy mělo být odrazem především vašich chutí.
Párování vína a hořké čokolády
Nejvhodnější pro párování jsou hořké čokolády s vysokým podílem kakaa. Tyto čokolády nabízí bohatý chuťový profil s mnoha ovocnými, zemitými nebo ořechovými podtóny. Takhle intenzivní chuťová základna si přímo říká o kombinaci s hutnými a plnými červenými víny, která vynikají ovocnými podtóny. Mezi taková vína patří například vína odrůdy Primitivo, která mají plnou kořeněnou chuť, často také s vyšším obsahem alkoholu.
Vhodnou a oblíbenou volbu představuje také červené víno Cabernet Sauvignon, které má výraznou tříslovinu a plnou ovocnou chuť. Rulandské modré nebo Merlot jsou vhodnou volbou k čokoládám s nižším procentem kakaa kolem 50 %. Zajímavý chuťový profil v kombinaci s těmito čokoládami může nabídnout i shiraz s plnou chutí bohatou na třísloviny a ovocnými podtóny. Zapomínat byste však neměli ani na portské, které může nabídnout unikátní chuťovou synergii s čokoládou nebo čokoládovým lanýžem. Zvlášť oblíbená je v tomto případě odrůda Tawny.
Párování vína a bílé čokolády
Chuťový profil bílé čokolády stojí především na krémových tónech vyšším obsahu cukru. Svou jemnou chutí se hodí především k lehčím červeným vínům s nižším obsahem alkoholu. Avšak může ladit i s některými odrůdami bílého vína, jako je například Muškát nebo Tokajské. Velmi chutnou stopu na vašem jazyku může zanechat kombinace bílé čokolády s italskou odrůdou Moscato d´Asti. Toto víno je oblíbené pro svou lehkost a nízký obsah alkoholu, patří tak celosvětově k nejoblíbenějším italským vínům.
Zapovídat si však nemusíte ani těžší červená vína. Dechberoucí kombinaci můžete vytvořit spárováním bílé čokolády a bohaté ovocné chuti vína Primitivo.
Párování vína a mléčné čokolády
K mléčné čokoládě je třeba hledat lehčí vína a decentní chuť tříslovin. Ideální volbou pro začátek párování mléčné čokolády s vínem je Rulandské modré. Milovníci bílých vín však mohou vyzkoušet i párování s rýnským Ryzlinkem nebo Muškátem, které vhodně doplňují jemnou chuť mléčné čokolády v ústech. Pokud se chcete pustit do náročnějších kombinací, můžete mléčnou čokoládu zkombinovat se šampaňským nebo šumivým vínem. Vyznavači portského vína si k mléčné čokoládě mohou nalít sklenku Ruby, které díky své bohaté chuti podpoří chuť mléčné, ale i hořké čokolády.
Párování vína a ochucené čokolády
Samozřejmostí je i možnost párovat vína s ochucenými čokoládami. Pokud byste se chtěli vrhnout do těchto méně probádaných vod, můžete si vzít na pomoc následující tipy.
- čokoláda s mořskou solí + Tramín červený, Primitivo
- čokoláda s oříšky + portské Tawny, Madeira
- čokoláda s mátou + Cabernet Sauvignon, Shiraz
- čokoláda s bobulovinami + šumivá vína, portské Ruby
Párování čokolády a kávy
Kombinování čokolády a kávy se přímo nabízí. Obě dvě tyto pochutiny mají totiž velmi podobný chuťový profil. Dobrým startovacím bodem pro vás může být párování kávy a Single Origin nebo Bean to Bar čokolády ze stejného místa původu. Podívejte se, jak jednotlivé druhy čokolády ladí ke kávě a jak si je nejvíce vychutnat.
Párování kávy a hořké čokolády
Plná a bohatá chuť hořké čokolády může být skvělou volbou k hořké a chuťově výrazné kávě s výrazným pražením. Komplexní a hořké tóny obou pochutin se totiž výborně doplní. Pokud chcete, aby váš zážitek z propojení kávy s hořkou čokoládou byl skutečně plnohodnotný, volte velmi hořké čokolády se 70 % kakaa a více.
Pokud jste párování hořké čokolády a kávy ještě nezkoušeli, máme pro vás na začátek pár nápadů, od kterých se můžete odrazit. První volbou je určitě kombinace italského espressa a hořké čokolády. Tyto dvě hořké chuti se skvěle doplňují a dávají si navzájem prostor vyniknout.
Pokud patříte mezi znalce kávy, nebojte se sáhnout po variantě french roast, což je kategorie tmavě pražené kávy s výrazným chuťovým profilem. Tento typ pražení patří mezi ty nejtmavší, což má za následek chuťový dojem kouře, ale také menší kyselost a méně plné tělo. Vyzkoušejte například french roast sumaterskou kávu a hořkou čokoládu ze stejného regionu, určitě nebudete zklamaní.
Třetí variantou, která by neměla uniknout vaší pozornosti, je etiopská káva připravená technikou aeropress. Díky tomuto způsobu přípravy skvěle vynikne komplexní chuť etiopské kávy, která dokáže zvýraznit ovocné podtóny čokolády.
Párování kávy a mléčné čokolády
Pro vhodné zkombinování mléčné čokolády a kávy byste měli volit středně napraženou kávu. Jako nejlepší se v tomto ohledu jeví káva z Guatemaly nebo Kolumbie. Tyto kávy jsou mírně kyselé s ovocnými tóny a přirozeně podporují sladkou chuť mléčné čokolády. Skvělou volbou může být například překapávaná guatemalská káva, která svou mírnou kyselostí a oříškovým podtónem skvěle doplňuje jemnou strukturu mléčné čokolády.
Znalci jistě nepohrdnou brazilskou kávou připravenou technikou cold brew, která doplňuje krémový profil mléčné čokolády. Pokud si raději dáte kávu s větším množstvím mléka, měli byste vyzkoušet latté z kostarické kávy.
Párování kávy a bílé čokolády
Jemná a sladká chuť bílé čokolády se nejlépe hodí k mírně praženým kávám, jako jsou typicky etiopská nebo kostarická káva. Typicky se jedná o kávy s květinovými a ovocnými tóny, jejichž lehkost vytváří s bílou čokoládou velmi chutné spojení. Při experimentech s párováním se však určitě vyhněte příliš napražené kávě, která by mohla přebít jemný chuťový profil bílé čokolády.
Z hlediska přípravy určitě vyzkoušejte kostarickou kávu připravovanou ve french pressu, vyniknou tak jemné tóny kávy i bílé čokolády. Pokud máte raději kávu s přidaným mlékem, vyzkoušejte například cappuccino připravené z nikaragujské kávy, která dá vyniknout příjemným máslovým tónům bílé čokolády.
Jak kombinovat čokoládu s jinými potravinami
Chcete o párování čokolády s jídlem a pitím vědět více? Přečtěte si také náš článek, ve kterém jsme si pro vás připravili různé předvídatelné i překvapivé kombinace.
Čokoláda a čaj
Sofistikovaný zážitek prožijete díky kombinaci kvalitní čokolády a čaje. Jemné tóny čaje mohou být obohaceny bohatou a komplexní chutí čokolády. Najděte si tu svou ideální kombinaci
Párování hořké čokolády a čaje
Při párování s hořkou čokoládou je důležitým kritériem, jaké spojení je pro vás nejpřitažlivější. Pokud máte rádi komplexní a hutný chuťový zážitek, zkuste kombinovat hořkou čokoládu s černým čajem, jako je například Assam nebo Darjeling. Pokud byste se rádi odvázali, zkuste kouřový černý čaj Lapsang Souchong, který dokáže podtrhnout chuťovou komplexnost čokolády. Milovníci ovocných čajů by určitě měli vyzkoušet kombinaci hořké čokolády s malinovým nebo ostružinovým čajem.
Párování mléčné čokolády a čaje
Mléčná čokoláda se svým profilem skvěle hodí ke kořeněnému čaji Chai. Koření jako skořice, hřebíček nebo kardamon skvěle doplní jemné tóny mléčné čokolády. Skvělou volbou je také čaj Oolong, který má příjemné oříškové a květinové podtóny, společně tak vytváří vyvážené. Pokud hledáte něco, co vás v zimě zahřeje a v létě osvěží, tak se nebojte kombinace s mátovým čajem, který vám v kombinaci s čokoládou zanechá příjemnou svěžest.
Párování bílé čokolády a čaje
Pokud hledáte jemný a osvěžující zážitek, pak rozhodně vyzkoušejte kombinaci bílého čaje a bílé čokolády, společně vytváří křehkou synergii, kde jsou si obě složky rovnocenné. Příznivci květinových tónů by měli vyzkoušet kombinaci s jasmínovým čajem.
Čokoláda a další nápoje
Mimo triádu nejčastějších tekutých společníků čokolády je třeba zmínit ještě další nápoje, ke kterým čokoláda skvěle sedí. Pokud už jste vyzkoušeli všechny předchozí kombinace, zkuste ještě tyto
Párování čokolády s pivem
I přesto, že se tato kombinace může na první pohled jevit jako jedna z těch nemyslitelných, opak je pravdou. Hořká čokoláda si totiž úplně notuje s chuťově výraznými tmavými stouty, jejich hořká a pražená chuť skvěle doplňuje hořkosladké tóny čokolády.
Výrazný potenciál mají také ovocná piva nebo saury. Ovocné tóny dokáží skvěle vyzdvihnout jemné tóny mléčné čokolády. Milovníci bílé čokolády zase nejspíše přilnou ke světlým ležáků, s nimiž vytvoří jemnou a příjemnou chuťovou strukturu.
Čokoláda a alkohol
V kategorii alkoholických nápojů nachází čokoláda obecně mnoho kombinačních možností. Milovníci popíjení whisky mohou svou oblíbenou dubovou chuť doplnit kouskem hořké čokolády. Pokud máte v oblibě spíše kvalitní rum, vyzkoušejte jej zkombinovat s mléčnou čokoládou. Vanilkové tóny rumu skvěle podpoří jemnost mléčné čokolády a vznikne hřejivá a uklidňující kombinace, kterou si nemůžete nechat ujít. Pokud jste příznivci perlivých alkoholických nápojů, i pro vás máme dobrou zprávu. K lehkým bublinkovým nápojům, jako je šampaňské, se rozhodně hodí bílá čokoláda.
Čokoládové koktejly a drinky pro každou příležitost
Čokoláda se skvěle hodí i k míchání koktejlů. Namixujte si ten svůj podle našeho článku.
Nealkoholické nápoje
Zapomínat byste neměli ani na pestré možnosti, které nabízí nealkoholické nápoje. Na prvním místě byste určitě měli zabrousit do kategorie džusů. V zásadě ohledně příchutí platí to stejné jako u čajů, skvěle se k párování hodí citrusové a jablečné džusy. Zajímavé kombinace nabízí kombinace čokolády s perlivou vodou nebo zázvorovou limonádou.
Usrkněte, poválejte a užívejte
Čokoláda je skutečně univerzální surovina, kterou můžete kombinovat s pestrou škálou nápojů. Ať už zvolíte alkoholickou, nebo nealkoholickou variantu, určitě nebudete zklamaní. Po prozkoumání bezpečných vod probádaného se nebojte popustit uzdu své fantazii a najděte svou top kombinaci. Připravte své chuťové pohárky a nalijte plný pohár svého oblíbeného nápoje. Nové dimenze mlsání už čekají.