Kakao jako superpotravina: Výhody a využití
Ačkoliv kakao známe především jako nedílnou součást procesu výroby čokolády, má mnohem širší pole využití. Kakao totiž obsahuje mnohé cenné prvky, které mohou být prospěšné vašemu zdraví. Patří mezi potraviny s vůbec nejvyšším obsahem hořčíku v přírodě. Obsahuje dokonce více antioxidantů než kustovnice nebo borůvky. Ne nadarmo si svou pozici v lidském jídelníčku drží dlouhá staletí. Pojďte se podrobněji podívat na to, co vám může tato superpotravina nabídnout a co z ní můžete vykouzlit.
Kakao jako zlatý důl nutričních hodnot
Kakao zbožňujeme pro jeho neodolatelnou chuť, ale rozhodně vám může vylepšit jídelníček také svým nutričním profilem. Proto je často také nazýváno jako superpotravina. Podívejte se na klíčové nutriční hodnoty, kterými kakao bezpochyby získá vaši plnou pozornost.
Základní stavební kameny pro zdravý životní styl
Lidské tělo potřebuje pro své fungování dostatečné zdroje sacharidů, vlákniny a bílkovin. Tyto látky jsou hlavním hnacím palivem, které mu dodává energii a pomáhá udržovat v dobré kondici trávicí a oběhovou soustavu.
Co se týče obsahu sacharidů, nepatří kakao k jejich hlavním zdrojům. Klíčové je ale především pro svůj obsah vlákniny. Ta pomáhá jednak v trávicím traktu, ale také se podílí na stabilizaci hladiny cukru v krvi a dodává pocit sytosti.
Kakao může být cenným zdrojem bílkovin. V přepočtu na 100 gramů obsahuje více bílkovin než stejné množství vajec, řeckého jogurtu nebo čočky. Kakao je tak rozhodně velmi chutným způsobem, jak splnit denní potřebnou hodnotu bílkovin.
Díky kakau můžete také držet pod kontrolou hladinu cholesterolu. Obsahuje totiž cenné množství zdravých tuků. Díky nim se daří snižovat hladinu „špatného” (LDL) cholesterolu a zvyšovat hladinu „hodného” cholesterolu (HDL).
Malí, ale šikovní pomocníci
Mimo ty nejzákladnější nutriční hodnoty je potřeba věnovat pozornost i méně nápadným faktorům, jako je obsah minerálních látek. V tomto ohledu vyniká čokoláda zejména v obsahu hořčíku, železa, zinku a draslíku.
Jaké minerální látky obsahuje kakao
Hořčík
Hořčík pomáhá v těle k udržování správné funkce svalů, nervů a podpoře imunity.Železo
Železo je nutné pro tvorbu červených krvinek. Čokoládu jako jeho zdroj ocení zejména vegeteriáni a vegani.Zinek
Zinek posiluje přirozenou obranyschopnost a přispívá ke schopnosti regenerace tkání.Draslík
Draslík pomáhá k udržení správné hladiny elektrolytů v těle.Přírodní látky pro podporu zdraví
Z dalších látek pozitivně působí na lidské zdraví zejména antioxidanty, které tělo chrání před působením vnějších vlivů, oxidačním stresem a předčasným stárnutím.
Mimo antioxidanty poskytuje čokoláda slušné množství polyfenolů, které působí protizánětlivě a eliminují oxidační stres. Polyfenoly rovněž pozitivně ovlivňují zdraví pokožky, pomáhají s její hydratací a zlepšují její pružnost.
V kakau se vyskytuje i přírodní stimulant theobromin, který tělu poskytuje mírnou, ale dlouhotrvající vzpruhu. Tento efekt je pro tělo příjemnější než stimulace pomocí kofeinu. Pokud chcete zlepšit své soustředění a zvýšit svou výkonnost, pak je právě kakao ta správná volba.
Srovnání čokolád z různých částí světa: Jak se liší chuť čokolád z různých regionů
Popularita čokolád nebo také káv, které pochází ze surovin z jedné konkrétní lokality, rozhodně neklesá. Spíše naopak. Podobně jako u vín se vám totiž u těchto pochutin díky užití surovin ze stejného místa původu může otevřít unikátní chuťový profil, který nelze ničím jiným nahradit.
Zdravotní benefity kakaa
Kakao je rozhodně potravinou, která by neměla ve vašem jídelníčku chybět. Může se totiž stát vaším cenným spojencem při udržování celkové tělesné kondice. Kde může kakao nejvýrazněji přispět?
Přispívá k dobré kondici kardiovaskulárního systému
Díky přirozeně vysoké koncentraci flavonoidů přispívá kakao k rozšiřování cév a snižování krevního tlaku. Pravidelnou konzumací rozumného množství kakaa si můžete udržet stabilní a přijatelnou hodnotu krevního tlaku. Díky obsahu polyfenolů zase můžete mít pod kontrolou hladinu cholesterolu. Samozřejmostí jsou také protizánětlivé účinky, které pomáhají předcházet srdečním chorobám.
Podporuje kognitivní funkce
Díky zlepšenému průtoku krve do mozku, za který jsou zodpovědné flavonoidy, kakao podporuje zejména paměť. Nesporný vliv mají flavonoidy i na zlepšení pozornosti. Antioxidanty pro změnu pomáhají chránit mozek před oxidačním stresem a nejrůznějšími záněty. Do jisté míry tak může být pravidelná konzumace rozumného množství kakaa prevencí proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.
Zlepšuje kvalitu vaší pokožky
Díky vysokému obsahu antioxidantů v kakau je vaše pleť dobře hydratovaná. Pleť tak může být na první pohled vizuálně přitažlivější. Tyto antioxidanty mohou do jisté míry poskytnout vaší pleti ochranu před paprsky UV záření, a tak snižují riziko spálení. Celkově látky obsažené v kakau podporují mladistvý vzhled pokožky a mohou do jisté míry předcházet vzniku vrásek.
Využití kakaa v kuchyni
Kakao je v podstatě univerzální surovinou, kterou využijete při sladkém i slaném vaření. Hodí se pro přípravu nápojů, ale i exkluzivních dezertů. Rozhodně patří mezi suroviny, se kterými se vyplatí pustit do experimentování. Pro začátek můžete vyzkoušet tyto tři nápady.
Vylepšete své smoothie
Skvělou snídaňovou variantou je příprava ovocného smoothie. Proč jeho chuť ještě nedotáhnout k dokonalosti přidáním jedné nebo dvou lžiček kakaového prášku? Aby se najedly i oči, můžete po promíchání celé směsi přidat na vrch kakaové hoblinky, abyste vytvořili zajímavou strukturu.
Zkuste vydatný čokoládový puding
Příznivci zdravého mlsání nebudou příliš váhat s přípravou zdravého čokoládového pudingu. Do jeho základu velmi dobře poslouží mléko, ale pro dodání husté a krémové struktury použijte banán a avokádo. Do směsi přisypejte kakaový prášek a v případě potřeby puding ještě oslaďte medem, čekankovým nebo javorovým sirupem.
Dolaďte salátovou zálivku
Milovníci salátů mohou vylepšit svůj salát chutnou zálivkou s nádechem kakaa. Pro přípravu vám postačí balsamico, olivový olej, špetka soli a malé množství medu. Promícháním s kakaem vznikne dresink, kterým vhodně doplníte zejména vydatné saláty, které obsahují ingredience jako kozí sýr, rukolu nebo pražené piniové ořechy.
Horká čokoláda: Víme, odkud pochází i jak si ji nejlépe vychutnat!
V zimě zahřeje, v létě osvěží. Už jste vyzkoušeli lahodné tóny horké čokolády, kterou můžete připravit i ve studené podobě? Více o horké čokoládě čtěte v našem článku.
Další možnosti využití kakaa
Možná budete překvapeni, ale kakao má své místo i mimo kuchyni a vaše chuťové pohárky. Kakao totiž může prodchnout více oblastí vašeho života. Zkuste se zamyslet nad těmito třemi způsoby, jak vytěžit z kakaa skutečně maximum.
Pečujte o svou pleť
Kakao přináší nesporně mnoho výhod pro krásu vaší pleti. Můžete si například vyrobit luxusní pleťovou masku nebo pleťový peeling. Stále populárnější jsou také kakaové masky na vlasy, které mohou dodat vašim vlasům hebkost a lesk. Stačí pouze smíchat kakaový prášek s kokosovým olejem a nanést na konečky vlasů.
Čokoláda a domácí péče o tělo a pleť: Recepty na výrobu čokoládových masek a peelingů
Užijte si chvilku relaxace s doma vyrobenou čokoládovou maskou nebo peelingem. Recepty a praktické tipy najdete v našem článku.
Dejte směr svému tvoření
Pokud jste tvořivý typ, můžete svou představivost nechat plynout na vlnách kakaové vůně. Vyrobit můžete například svíčky s příjemným kakaovým aromatem, pokud přidáte do roztaveného vosku lžičku kakaového prášku. Experimentovat můžete s kakaem i při každoročním barvení velikonočních vajíček.
Hýčkejte se kakaem
Kakao vás může provést pravidelnou domácí relaxací. Staří jen smíchat kakaový prášek se solí vhodnou do koupele. Vaše svaly se krásně uvolní a vaše pokožka načerpá potřebné živiny. Po horké vaně s kakaovou solí se budete cítit svěží a mladší. Pokud máte sušší pleť, nebojte se do koupele přidat i olivový nebo kokosový olej, aby se vaše pleť cítila jako v bavlnce.
Kakao na každém kroku
Kakao je superpotravinou, která má široké spektrum využití. Může se tak snadno stát vaším tajným spojencem, který vám bude přinášet každodenní potěšení i řadu zdravotních benefitů. Kakao je jednoduše prvkem, který dokáže potěšit vaše chuťové buňky, vaši pleť, ale může povzbudit i důležité funkce vašeho organismu. Nebojte se kakao pustit do všedních i nevšedních dní, rozhodně toho nebudete litovat.