⭐🚚 Aktuální doba doručení je 1-5 pracovních dní 🚚⭐

Jak ochutnávat čokoládu jako expert

Sníst čokoládu není žádné umění. Ale degustovat čokoládu, to už je jiná disciplína. Považte – pokud si skutečně dopřejete luxusní kousek čokolády, kterou si pořídíte od specializovaného prodejce a dáte za tabulku více než sto korun, byla by přece škoda jen tak ji bezmyšlenkovitě zhltnout. Pojďte se v doprovodu tohoto článku seznámit s tím, jak naplno využít všech pět smyslů, abyste si mohli říct, že jste si čokoládu skutečně dokázali vychutnat od začátku do konce.

Degustace čokolády je skutečně seriózní záležitostí, nestačí jen roztrhnout obal, rozervat staniol, odlomit si kousek a bezmyšlenkovitě ho spořádat. Na co byste neměli před ochutnávkou zapomenout?

Vyberte si degustační vzorek čokolády

Příprava degustace samozřejmě vždy začíná s výběrem čokoládového vzorku. Pokud si chcete ochutnávku užít se vším všudy a plánujete ochutnat více různých vzorků, zkuste se zaměřit vždy pouze na jeden konkrétní typ čokolády. Ani ti nejlepší degustátoři vzorky nemíchají.  

Rovněž také v rámci jedné degustace obvykle neochutnají více než šest různých vzorků. Zajímavou výzvou může být například porovnání několika Single Origin čokolád nebo Bean to Bar čokolád. Pokud váháte, jak čokolády správně nakombinovat, můžete si také pořídit již sestavenou degustační sadu.

Atmosféra pro ochutnávání čokolády

Atmosféra není klíčovým prvkem jen pro romantické večery při svíčkách s vaší drahou polovičkou. I když to u čokolády může působit trochu nadneseně, i zde byste měli pro degustaci nastolit příjemné prostředí, abyste se mohli náležitě uvolnit a vychutnat si celé široké spektrum chutí.

Ochutnávka luxusní čokolády by se měla stát vaší chvilkou, kterou si ukradnete jen sami pro sebe. Proto si najděte klidné a tiché prostředí, kde vás nic nebude rušit. Klidně si i pro tento okamžik přepněte mobil do tichého režimu. 

Svou roli může také hrát světlo. Ideální je samozřejmě světlo přirozené, ale ne vždy se dá jeho výhod využít. Pokud tedy budete volit světlo umělé, volte takové, které bude měkké a bude vrhat spíše teplejší odstín. Jen tak vynikne unikátní struktura čokolády. Barva čokolády také velmi dobře vynikne, pokud ji umístíte na čistě bílý podklad.

Nenechte se ovlivnit cizími chutěmi

Pokud chcete degustaci povýšit na skutečně vyšší úroveň, měli byste mít nádobí pořádně nablýskané. Zbytkové chutě z nádobí nebo ochutnávacích lžiček totiž mohou neblaze ovlivnit chuťový profil ochutnávaného vzorku.

Podobně důležité je také to, abyste k degustaci přistoupili s nepřehlcenými chuťovými pohárky. Jistě víte, že se u degustací vína podává také chleba nebo čistá voda, abyste si mezi jednotlivými vzorky opět neutralizovali chutě. Podobné je to i u čokolády. 

Proto se už před samotnou degustací vyhněte jídlům s výrazným chuťovým profilem, jako jsou například příliš ostrá nebo kořeněná jídla. Pokud se chystáte ochutnávat více vzorků, nezapomeňte si připravit i sklenici s vodou, abyste neutralizovali chutě.

Ochutnávejte pomalu a pozorně

Ochutnávka čokolády není závod, kdo toho stihne více ochutnat nebo sníst. Je to jemná disciplína sledování i těch nejjemnějších nuancí v každém maličkém kousíčku. Pro zachycení konkrétních detailů, které by vás u ochutnávky mohly napadnout, se může také hodit mít po ruce kousek papíru a tužku, abyste si mohli své dojmy zaznamenat.

Zapojte při ochutnávce všech pět smyslů

Přichází na řadu ta nejpříjemnější část, samotná ochutnávka. Nyní si můžete postupně projít pět kroků, které se věnují jednotlivým smyslům, jež můžete při ochutnávce aktivovat.

Čokoládu jezte i očima

Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. U nich celý vjem totiž začíná.  Prvním faktorem, který vás může oslovit, je barva. Neexistuje žádná tabulka odstínů, která by říkala, že je některý lepší než druhý, ale odstín vám může na první pohled napovědět, který ze vzorků má potenciálně vyšší procento kakaa, případně u kterého byly kakaové boby více napražené.

O tom, zda byla čokoláda dobře temperována, svědčí její lesk. Povrch čokolády by měl být hladký a lesklý. Pokud na něm spatříte třeba bílý květ, mohlo se stát, že čokoláda nebyla po celou dobu dobře skladována.

Důkladně čokoládu ohmatejte

Dalším krokem je to, že čokoládu vezmete do ruky a prověříte ji svým hmatem. Zaměřit se můžete například na hmotnost čokolády, která by měla být na pohmat srovnatelná s tím, jak jste si její hmotnost představovali při pohledu na ni. Pokud bude na omak její hmotnost uspokojivá, svědčí to o velmi dobrém poměru přidaného kakaového másla. 

Čokoládu můžete stisknout mezi prsty. Tím totiž můžete získat představu o její teplotě tání, kterou potěší čokoláda vaše chuťové pohárky. Čokoládu se také nebojte v ruce ohnout nebo dokonce rozlomit. Jen čisté a jasné prasknutí totiž svědčí o tom, že byla čokoláda vyrobena v souladu s těmi nejnáročnějšími normami.

Víte, jak poznat kvalitní čokoládu?

Přečtěte si náš článek: Vychutnejte si to nejlepší: jak poznat kvalitní čokoládu

Vnímejte vůni čokolády

Když jste se čokoládou dostatečně pokochali na pohled a důkladně ji ohmatali, můžete přistoupit k posouzení jejích aromatických kvalit tím, že ji podrobíte čichové zkoušce. V této fázi ochutnávky už jste čokoládu mírně roztavili v ruce. Uvolnilo se tak její aroma, které právě teď můžete sami ochutnat. 

K čokoládě pak třikrát přičichněte, abyste mohli dobře posoudit její vůni. Dokážete pak celkem jednoznačně určit složitost její vůně, ale také její intenzitu. U mléčných čokolád ještě navíc intenzitu smetanového nebo mléčného podtónu v daném vzorku. Pokud nebudete hned od začátku schopni rozlišit jednotlivé tóny, neházejte flintu do žita. I těm nejzběhlejším degustátorům chvíli trvalo, než dokázali načichat dostatečné množství čokolády, aby dokázali rozlišit i ty nejjemnější příchutě.

Poslechněte si čokoládu

Ačkoliv se to zdá nepravděpodobné, značnou roli hraje u ochutnávky také váš sluch. Ať už čokoládu rozlomíte v ruce, nebo ji prostě rozkousnete, měli byste slyšet jasné a ostré křup. Jen to totiž dokazuje, že čokoláda prošla skutečně kvalitním výrobním procesem. 

Už jen tento zvuk samotný vás může příjemně navnadit na finální ochutnání čokolády. Tento aspekt je však často přehlížený, a to i přes svou nezpochybnitelnou pozici v celkovém procesu degustace.

Vychutnávejte čokoládu jako gurmán

Konečně jste se dočkali a přichází ten nejoblíbenější krok celé degustace. Nyní je ten pravý čas svěřit čokoládu do péče vašich chuťových pohárků přímo na jazyku. Při ochutnávání se vám promítne chuťový profil čokolády a ucítíte její aromatické tóny, které nemusely při čichovém testu nutně vystoupit do popředí.

To, jak se čokoláda rozpouští na jazyku, je také podstatný dojem. Můžete si tak všímat toho, zda čokoláda zanechává spíše hladký a krémový pocit, nebo mastný až slizský. 

Při ochutnávce se doporučuje v první fázi ochutnávat čokoládu se zacpaným nosem, abyste se mohli soustředit pouze na základní chuť čokolády. Ve druhé fázi dopřejte vašemu nosu svobodu a zaměřte se na jednotlivé aromatické tóny. Ve třetí fázi dejte čokoládě v ústech trochu zabrat, poválejte ji, žvýkejte, je to jen na vás.

Poté, co čokoládu polknete, můžete vnímat ještě její chuťový dozvuk. I ten může být zajímavým postřehem, který si můžete z celkové degustace odnést.

Jak degustaci čokolády vhodně doplnit

Pokud by vám degustace čokolády samotné připadala jako nedostatečně uspokojující, můžete její degustaci vhodně doplnit dalšími potravinami, které se hodí k tzv. párování čokolády. Můžete se tak bavit tím, že budete k jednotlivým vzorkům čokolády hledat například dokonale padnoucí vzorky vína.

Párování s dalšími potravinami

Tato aktivita přímo vybízí k setkávání s vašimi blízkými. Párování se může stát zajímavou aktivitou, která zajisté rozproudí diskusi u stolu. 

Velmi oblíbené je párování čokolády s nápoji, jako jsou například víno, káva nebo kvalitní alkoholické nápoje. Záleží samozřejmě na tom, jaký typ čokolády a pití zvolíte, ale tyto nápoje mohou vytvořit zajímavý ostrý nebo hořký kontrast ke sladké a jemné chuti čokolády.

Značné oblibě se těší také párování čokolády se sýry. V tomto případě se totiž můžete dočkat příjemného kontrastu textur jednotlivých potravin.

Chcete se o párování čokolády s jinými potravinami dozvědět více?

Přečtěte si také náš článek: Jak kombinovat čokoládu s jinými potravinami

Degustační talíře

Ať už chystáte degustaci jen pro sebe, nebo pro své blízké, můžete čokoládu prezentovat na degustačním talíři. Můžete tak například ovlivnit posloupnost ochutnávaných vzorků, které můžete vyskládat vedle sebe v doporučeném pořadí. 

Tento talíř také můžete vyšperkovat přidáním doplňkových pochutin, jako jsou například sýry, ovoce, nebo dokonce sušené ovoce. K chuti také mohou přijít oříšky nebo třeba různé marmelády. Nebojte se při tomto aranžmá odvázat. Myslete ale také na to, že by na pohled měl talíř působit příjemným dojmem, proto dejte pozor, abyste jeho složení nepřehnali.

Vyrazte na cestu zážitků a chuti

Cesta k odborné degustaci je cestou vnímání i těch nejmenších detailů. Vyžaduje maximální koncentraci, a přesto se pro vás může (a měla by) stát příjemnou odpočinkovou aktivitou. Nezapomeňte, že při ochutnávání čokolády je důležité věnovat pozornost všem vašim smyslům. 

Nové zážitky vám také může přinést, pokud budete čokoládu párovat s jinými potravinami nebo chuťovkami. Výzvou se tak pro vás může stát vytvoření dokonalého degustačního talíře, který bude obsahovat nejen vyváženou kombinaci pochutin, ale bude také lahodit estetickému jemnocitu každého, kdo bude mít tu čest u něj s vámi zasednout.

Ochutnávání čokolády může být chviličkou, kterou si ukradnete jen sami pro sebe, ale může být také příjemnou společenskou událostí. Je jen na vás, jak tuto zálibu uchopíte. Nyní už jen zbývá vyrazit objevovat nepoznané!

Jak ochutnávat čokoládu jako expert

Čokoláda jako dárek

Čokoládě bychom mohli přezdívat královna mezi dárky. Jejím darováním dokážete potěšit při nesčetném množství příležitostí. Vhodně zvolená krabička s pralinkami nebo vhodně nakombinovaná bonboniéra dokáže vyjádřit, jak moc pro vás váš blízký znamená – lépe než tisíc slov...
Jak ochutnávat čokoládu jako expert

Horká čokoláda: Víme, odkud pochází i jak si ji nejlépe vychutnat!

Horká i studená, s marshmallow nebo s chilli papričkami… Horká čokoláda se sice v různých koutech planety připravuje různými způsoby, ale na jednom se shodnou lidé po celém světě: pití horké čokolády dokáže potěšit...