Jak skladovat čokoládu
Právě jste si udělali železnou zásobu mlsání pro radost, horší časy a náročné dny? Leží tak před vámi výzva, čokoládu uskladnit, aby až po ní budete chtí sáhnout, byla v co nejlepší kondici. Aby se nejen neroztekla, ale také si zachovala svou specifickou strukturu, chuť a vůni. A každý druh čokolády si navíc žádá speciální zacházení! Proto jsme pro vás připravili tento článek – dozvíte se, proč je správné skladování čokolády klíčem k dokonalému požitku a také jak jednotlivé druhy čokolád co nejlépe skladovat.
Proč vhodně uskladnit čokoládu
Možná nejste ten typ čokoholika, který všechno spořádá do 24 hodin od nákupu. V tom případě byste pro maximalizaci požitku z čokolády měli přemýšlet o tom, jak čokoládu uskladnit. Správné uskladnění totiž prodlužuje trvanlivost čokolády a vy si ji i po delší době budete moci vychutnat bez obav o její kvalitu.
Zachovejte jedinečnou chuť a strukturu
Jelikož čokoláda obsahuje rozpuštěné tuky a kakaovou hmotu, stává se velmi náchylnou na teplotní výkyvy. Možná se vám někdy stalo, že se na povrchu čokolády vytvořila bělavá vrstva a vy jste čokoládu z obavy o její životnost raději vyhodili.
Tomuto jevu se říká tukový výkvět a vzniká právě důsledkem nesprávného skladování. Sice se nejedná o zdravotně závadnou záležitost, ale přesto vám může tato nová senzorická vlastnost čokolády být nepříjemná a degradovat váš chuťový zážitek.
Co při skladování ovlivňuje kvalitu čokolády
- Teplota – Ideální teplota skladování čokolády je mezi 13 a 21 °C. Vyšší teplota může vést k jejímu roztátí a nižší teploty podporují výsev tukového nebo cukrového výkvětu.
- Vlhkost – Pokud bude čokoláda skladována v příliš vlhkém prostředí, změní se její povrchová struktura z lesklé na matnou.
- Světlo – Ideální podmínky pro skladování čokolády jsou s minimálním přístupem světla. Světlo totiž působí na chuť čokolády, ale i na její barvu.
- Okolní pachy –Čokoláda může velmi snadno nasát okolní pachy. Proto byste ji měli skladovat v místě, kam k ní nepronikne žádný okolní pach.
Vyberte správný obal
Čokoláda je choulostivější potravina, než jste si možná mysleli. Je opravdu důležité chránit ji před teplotními výkyvy, výraznými okolními pachy, před nadměrnou vlhkostí a před světlem. Proto musíte pečlivě vybírat takový obal, který všechta tato rizika sníží na minimum.
Ideální obaly pro skladování čokolády
- Alobal – Řada tabulkových čokolád a tyčinek má tuto vrstvu již od výrobce. Pokud jste ji porušili nebo máte výrobek bez ní, určitě neuděláte chybu, pokud tuto ochrannou vrstvu vytvoříte. Alobal totiž chrání před vlhkostí, pachy a především také před světlem.
- Potravinářská folie – Díky své povaze může ochránit čokoládu před vlhkostí. Možná ji oceníte při skladování čokoládových lanýžů nebo tyčinek.
- Utěsněné sklenice/dózy – Hodí se jako další vrstva ochrany. Použít můžete plast i sklo, důležité je, aby se zamezilo přístupu vzduchu.
- Vakuování – Pokud to chcete dotáhnout ještě dále, můžete čokoládu uskladnit ve vakuové dóze nebo pytlíku a vysát vzduch úplně.
Přečtěte si také: Jak vybrat ten nejlepší dárek pro milovníka čokolády
7 mýtů o skladování čokolády
Možná jste slyšeli spoustu dobře míněných rad o tom, jak uskladnit čokoládu. Ne všechny rady jsou ale správné. Podívejte se nejdříve na ty, které o skladování čokolády tradují, abyste se vyvarovali začátečnických chyb.
Mýtus č. 1: Čokoládu je dobré skladovat v lednici
V lednici je sice dostatečný chlad, aby se čokoláda neroztekla, ale ani příliš nízká teplota není pro čokoládu ideální. Skladováním v lednici se pravděpodobně změní struktura i chuť čokolády, takže si neužijete ten správný požitek.
Mýtus č. 2: Čokoládu můžeme dát do mrazáku
V mrazáku panují ještě nižší teploty než v chladničce. Proto je zde ještě vyšší pravděpodobnost, že se na čokoládě objeví cukrový výkvět, a vy si tak čokoládu neužijete s náležitou parádou.
Mýtus č. 3: Čokoládu stačí zabalit do potravinářské fólie
Potravinářská fólie může být dobrým pomocníkem při skladování čokolády. Vždy je ale třeba ji ještě kombinovat s dalším obalem, abyste předešli působení vzduchu a světla.
Mýtus č. 4: Skladování všech druhů čokolády je stejné
Není to tak – každý druh čokolády má své specifické složení, a tak i každý druh čokolády má specifické skladovací potřeby.
Mýtus č. 5: U čokolády není potřeba řešit dobu expirace
Pokud nemá čokoláda stanoveno datum expirace, neznamená to, že ji po několika letech vyndáte ze skříně a užijtete si její stoprocentní chuť. I chuť a struktura čokolády časem degradují.
Mýtus č. 6: Čokoládu je dobré skladovat ve sklepě
Sklep může splňovat podmínku nižší teploty a přístupu světla. Avšak teplota ve sklepě může být v průběhu roku kolísavá, což čokoládě nesvědčí. Navíc jsou sklepy často vlhké, a to není pro čokoládu ideální.
Mýtus č. 7: Čokoládu stačí uschovat v původním obalu
Původní obal čokolády může být samozřejmě kvalitní. Přesto pokud chcete mít jistotu, že si čokoládu i po čase užijete v optimální kondici, doporučujeme ji umístit ještě do uzavíratelné dózy.
Jak skladovat mléčnou čokoládu
Mléčná čokoláda patří k nejoblíbenějším druhům čokolády zejména díky své jemné a krémové chuti, za kterou vděčí přidanému mléku. Oproti hořké čokoládě je sladší a také je v ní menší procentuální podíl kakaa.
Optimální podmínky pro skladování mléčné čokolády
Aby vaše mléčná čokoláda zůstala nadále jemná a krémová, měli byste dodržovat pár základních pravidel. Čokoládu byste měli skladovat na suchém místě bez přístupu vzduchu. Ideální teplota pro skladování mléčné čokolády se uvádí mezi 15 a 21 °C. Rozhodně tedy mléčná čokoláda nepatří do ledničky. Sice tím může za jistých okolností být prodloužena její trvanlivost, ale děje se tak na úkor její kvality.
Určitě byste také měli mléčnou čokoládu chránit před světlem, ať už se jedná o přímé sluneční světlo, nebo umělé světlo. Pro čokoládu zvolte ideálně zavírací dózu nebo sáček, abyste čokoládu ochránili před okolními vlivy včetně pachů.
Jak dlouho můžete skladovat mléčnou čokoládu
Mléčnou čokoládu můžete skladovat po poměrně dlouhou dobu, přesto ale mějte na paměti, že při delším skladování, i dobře provedeném, může čokoláda svou kvalitu ztrácet. Neotevřené balení mléčné čokolády můžete ve výše popsaných podmínkách skladovat 6 až 12 měsíců. Čím kvalitnější čokoláda, tím déle ji můžete skladovat.
Pokud čokoládu načnete a budete si ji chtít uskladnit na pozdější konzumaci, po uzavření a dodržení skladovacích podmínek získáte na dojedení čokolády maximálně pár měsíců.
Jak skladovat hořkou čokoládu
Hořká čokoláda vyniká svou vyváženou a bohatou hořkosladkou chutí. Oproti mléčné čokoládě neobsahuje hořká čokoláda mléčnou sušinu a také je v ní méně cukru. Naopak v ní najdeme více kakaové sušiny a kakaového másla. Hořká čokoláda je při skladování obzvláště náchylná na vlhkost, která může nepříjemně změnit její chuť.
Optimální podmínky pro skladování hořké čokolády
Aby si čokoláda zachovala svou hořkosladce bohatou chuť a výjimečnou strukturu, skladujte ji na suchém místě bez přístupu světla. Dále byste jí měli zajistit optimální teplotní podmínky bez nenadálých výkyvů. Jako optimální teplotní podmínky se pro skladování hořké čokolády uvádí 13 až 18 °C. Oproti mléčné čokoládě je tak potřeba nepatrně nižší teplota.
Nezapomínejte také na ochranu čokolády před světlem, umělým i přirozeným. Proto je dobré čokoládu umístit do uzavíratelné neprůhledné dózy. Jednak tím ochráníte čokoládu před světlem a jednak také před nežádoucími pachy z okolí.
Jak dlouho můžete skladovat hořkou čokoládu
Při dodržení všech výše popsaných skladovacích podmínek může vaše hořká kakaová vydržet skladování klidně i celý rok, nejkvalitnější čokolády i trochu déle, uvádí se dokonce až 2 roky. Avšak přesto nedoporučujeme s konzumací příliš otálet, po čase totiž i ta nejlepší čokoláda ztrácí své kvality.
Pokud budete chtít přechovat otevřenou hořkou čokoládu, umístěte ji do nádoby, která k ní nepropustí vzduch a ochrání ji před vlhkostí a pachy. Takto uskladněnou čokoládu můžete mít ještě několik měsíců.
Pokud máte doma hořkou čokoládu určenou na vaření, může při správných podmínkách i po otevření vydržet rok či déle. Výrobci totiž často počítají s tím, že jí při vaření nebo pečení spotřebujete jen malou část.
Jak skladovat bílou čokoládu
Bílá čokoláda se od hořké a mléčné liší tím, že k její výrobě se nepoužívá kakaová sušina, nýbrž pouze kakaové máslo. Proto je nutné věnovat skladování bílé čokolády zvláštní péči. V porovnání s ostatními typy je náchylnější na teplotní výkyvy a pohlcování okolních pachů.
Optimální podmínky pro skladování bílé čokolády
Základní podmínky jsou v podstatě stejné jako u jiných druhů čokolády. Bílá čokoláda potřebuje suché prostředí ideálně bez přístupu přirozeného nebo umělého světla. Ideální je uskladnění v neprůhledné dóze, která ji navíc chrání před přístupem vzduchu.
Ideální skladovací teplota je podobná jako u hořké čokolády, tedy mezi 13 a 18 °C. Tato teplota vám zaručí, že čokoláda zůstane v optimální kondici.
Jak dlouho můžete skladovat bílou čokoládu
Vzhledem k tomu, že se bílá čokoláda skládá především z kakaového másla, má ze všech druhů čokolád nejnižší dobu trvanlivosti. Ty nejkvalitnější kousky vydrží něco málo přes půl roku. Pokud užíváte speciální bílou čokoládu na vaření, bude její trvanlivost nepatrně delší. Výrobci totiž předpokládájí, že pouze zřídka se využije celá čokoláda najednou.
Zazásobte se čokoládou
Když už teď znáte nejdůležitější zásady pro skladování čokolády, můžete se vrhnout i do větších nákupů do zásoby. Pokud se o čokoládu opravdu dobře postaráte, je jisté, že i po čase si její chuť užijete v plném rozsahu. Přesto ale není dobré s konzumací čokolády otálet přespříliš, protože postupem času její chuť a struktura podléhají zkáze, ať ji uskladníte sebelépe.