Top 5 světových čokoládových festivalů, které musíte navštívit
Představte si místo, kde vás přes nos okamžitě praští omamná vůně lahodné čokolády a na každém rohu uvidíte množství exkluzivních výrobků vaší oblíbené kakaové pochoutky. Jako byste se ocitli na místě, kde čokoláda není pouhou pochutinou, ale především kulturou a uměním. Vítejte ve světě čokoládových festivalů, kde vašim chutím nebude stát v cestě žádná překážka.
Že se konají hromadné akce pro všechny mlsné jazýčky, které mají zalíbení v kakaových tónech těch nejlepších čokolád na světě, to snad nikoho nemůže překvapit. V tomto článku postupně navštívíme konkrétně 5 světových čokoládových festivalů. Všechny tyto festivaly pojí to, že jsou mimo jiné cílem těch nejlepších čokoládových mistrů na světě.
Salon du Chocolat
Salon du Chocolat je jedním z nejprestižnějších a pravděpodobně největších čokoládových festivalů na světě. Vše začalo v roce 1994, když se na společné večeři sešli dva milovníci čokolády, Silvie Douceová a Francois Jeantet – a právě zde poprvé zazněla myšlenka na uspořádání čokoládového festivalu.
O rok později se jejich nápad stal realitou a čokoládový festival v Paříži přivítal ve svých branách 40 000 návštěvníků. O tom, že se akce stala skutečným fenoménem mezi milovníky čokolády, svědčí už jen to, že od té doby se průměrná návštěvnost vyšplhala až ke 110 000.
Získejte nevšední zážitky
Salon du Chocolat se každoročně koná v říjnu a nejenže na něm můžete ochutnat celou řadu mistrovské čokolády, ale také získáte celou řadu nevšedních zážitků. Namátkou se můžete těšit na čokoládovou módní přehlídku, živé ukázky od předních čokoládových mistrů, čokoládové sochy nebo také juniorskou cukrářskou show, kde se můžete naučit, jak si připravit jednoduché pochutiny sami ve vaší kuchyni.
Poznejte intenzivní chuť kakaa
A co můžete ochutnat? V podstatě všechno, co si dokážou vaše chuťové buňky představit. Můžete si dopřát kvalitní řemeslnou čokoládu jako například čokoládové pralinky, ganache a čokoládové lanýže. Pozadu nezůstávají rozličné tabulkové čokolády a tyčinky. Pokud se budete chtít zahřát, určitě vám přijde vhod horká čokoláda, a pokud se budete chtít naopak zchladit, tak si můžete dopřát exkluzivní čokoládovou zmrzlinu. Opravdu intenzivní kakaovou chuť můžete zažít díky speciálně upraveným kakaovým hrudkám z pražených a drcených kakaových bobů.
Pořadatelé se samozřejmě snaží program festivalu každý rok obměňovat, jisté však je, že vaše chuťové pohárky budou bohatě uspokojeny každý rok.
Koncept světového významu
Ze Salon du Chocolat se stala akce celosvětového významu. Tento koncept se totiž ukázal natolik žádaným, že se akce koná v různých lokalitách po celém světě, jako například New York nebo Brusel. Při pořádání Salon du Chocolat v daných lokalitách je vždy brán zřetel na specifické chutě a kulturu daného pořadatelského města, a tak můžete navštívit stejnou, a přesto jinou akci.
EuroChocolate – Perugia, Itálie
Dalším významným čokoládovým festivalem v Evropě je EuroChocolate, který se každoročně na deset říjnových dní dní usídlí v hlavním městě italské Umbrie, Perugii. I když se nejedná o jediný čokoládový festival v Itálii, tento je unikátní tím, že jako jediný zabírá celé historické centrum města.
Každoročně zde můžete ochutnat čokolády od větších výrobců, jako je například Lindt nebo Perugina (nyní pod koncernem Nestlé), ale také výrobky menších, převážně italských čokolatérů.
Navštivte unikátní čokoládový trh
Centrem celého festivalu je čokoládový trh, kde každoročně vystavuje více než 100 výrobců čokolády. Zde si můžete zakoupit vše, po čem budou bažit vaše chutě. Pořídit si můžete čokoládové pralinky, čokoládové lanýže, tabulkovou čokoládu a také baci.
Baci (z italského bacio v překladu polibek), je asi nejznámější laskomina z dílny Peruginy. Jedná se o čokoládovou pralinku s nugátem a lískovými oříšky. Tyto pralinky se proslavily nejen svou chutí, ale především svým obalem. Každý totiž ukrývá speciální poselství o lásce, dokonce až v pěti světových jazycích.
Nenechte si ujít čokoládové sochy
Mimo čokoládové degustace a živých cukrářských show patří každoročně mezi lákadla festivalu také výstavy a přehlídky. Pokud budete mít možnost festival navštívit, určitě byste neměli minout výstavu čokoládových soch. Tato exhibice se rok od roku mění, jelikož pořadatelé festivalu zastřešují každý ročník originálním tématem.
Festival Chocoa – Amsterdam, Nizozemsko
Amsterdam je pravděpodobně největším přístavem, kam putuje kakao. Proto není ničím překvapivým, že i zde můžete navštívit velký čokoládový festival. Z počátečních 20 stánků v Námořním muzeu a akce v průběhu let rozrostla do rozměrů mezinárodně uznávané události. Festival se tradičně koná ke konci měsíce února a probíhá po dva až tři dny.
Udržitelnost jako priorita
Celý festival se nese v duchu udržitelnosti a kvality produkce kakaa. Mimo části pro širokou veřejnost se v rámci festivalu konají přednášky a konference. V rámci nich prezentují účastníci různé inovace nebo nápady, které směřují právě k udržitelnosti kakaového průmyslu. Produkce kakaa by totiž neměla být prospěšná jen pro koncového spotřebitele, ale také šetrná k životnímu prostředí a neměla by vykořisťovat zemědělce.
Poučte se a ochutnejte
Účastníci akce mají možnost nejen ochutnávat nejrůznější kakaové pochoutky, ale mají možnost se v rámci festivalu také vzdělat. Doprovodný program festivalu poskytuje možnost účastnit se workshopů a veřejných ukázek práce zručných cukrářů.
V rámci tohoto programu se můžete naučit techniky degustace čokolády, nebo se zdokonalit v párování čokolády s dalšími potravinami, typicky třeba s vínem. Díky doprovodnému programu se můžete také dozvědět více o produkci kakaa a postupech používaných při výrobě čokolády.
chocolART – Tübingen, Německo
Mezi další populární čokoládové festivaly patří chocolArt, který se každoročně koná v prosinci v malebném univerzitním městě Tübingen. Kdybyste toto město hledali na mapě, zabloudíte prstem do západního Německa, konkrétně do Bádenska-Württemberska. Díky příhodné době konání se také jedná o ideální příležitost, jak na poslední chvíli stylově vyřešit vánoční dárky.
Vybírejte na trhu s čokoládou
Žádný čokoholik by si neměl nechat ujít místní trh s čokoládou. Můžete se na něm seznámit s prací četných čokolatérů z různých koutů světa, své zastoupení zde mají i výrobci kakaa. Díky hojné účasti vystavovatelů se vám tak otevírá široká škála chutí a vy si zde můžete zakoupit kvalitní řemeslnou čokoládu.
Rozhodně nebudete zklamáni, pokud máte rádi ručně vyráběné pralinky, čokoládové lanýže, čokoládové tyčinky a další kakaové mňamky. Abyste nemuseli kupovat zajíce v pytli, tak mnoho vystavovatelů také nabízí ochutnávku své čokolády, abyste si skutečně koupili tu, která nejvíce vyhovuje vašim chuťovým pohárkům.
Nasyťte i další smysly
Na chocolARTu nemusí nutně mlsat jenom váš vytříbený jazýček. Festival nabízí i jedinečné čokoládové expozice, které jsou pro změnu pastvou spíše pro oči. Podobně jako na jiných čokoládových festivalech zde můžete obdivovat čokoládové sochy, které vždy umělci zhotovují na předem zadané téma. Témata se každý rok samozřejmě obměňují, a tak při opakované návštěvě festivalu uvidíte pokaždé zbrusu nová díla.
Některé expozice jsou dokonce interaktivní, a vy tak můžete sledovat naživo zblízka proces výroby uměleckých děl z čokolády. Můžete tak získat cenný náhled do procesu výroby čokolády.
Obohaťte se o jedinečné zážitky
V rámci festivalu máte skvělou příležitost získat nevšední zážitky. Stačí se jen účastnit některého z workshopů, kde si například můžete vyzkoušet výrobu vlastní pralinky. Pokud raději spíše ochutnáváte, můžete se zúčastnit řízené degustace nebo workshopu párování čokolády s nejrůznějšími potravinami.
Komplexní zážitek je umocněn dalším doprovodným programem,jako jsou nejrůznější hudební vystoupení nebo příhodně vytvořená meníčka v místních restauracích, samozřejmě tím máme na mysli čokoládové ladění.
The Northwest Chocolate Festival – Seattle, USA
Pokud se na svých cestách za čokoládou rozhodnete opustit Evropu, rozhodně byste si neměli nechat ujít říjnový Northwest Chocolate Festival v Seattlu. Tento festival se stále dere do popředí pozornosti, a není tak ničím překvapivým, že v severní Americe patří mezi nejznámější čokoládové festivaly – když samozřejmě pomineme Salon du Chocolate v New Yorku.
Poznejte řemeslné čokolády ze zámoří
Tento čokoládový festival se zaměřuje především na řemeslné výrobce čokolády, a tak můžete každoročně obdivovat čokoládu od více než 150 vystavovatelů z více než 25 zemí světa.
V jedné velké hale tak můžete ochutnávat a nakupovat čokoládu menších producentů především jiho- a severoamerické provenience. Festival je proto ideální příležitostí pro hledání nových chutí čokolády. Své nezastupitelné místo zde mají také výrobci čokolád typu bean to bar.
Získejte povědomí o udržitelnosti čokolády
Zásadním tématem tohoto festivalu je zejména ekologičnost výroby čokolády, její udržitelnost, ale také etické výzvy, před kterými čokoládový průmysl stojí. Proto jsou na festival hojně zváni i pěstitelé kakaových bobů a výrobci kakaa, aby účastníci festivalu získali lepší vhled do produkce své oblíbené krmě.
Značnou pozornost získává v rámci festivalu systém fair trade obchodu, a tak organizátoři podporují přímé kontakty mezi čokolatéry a producenty kakaa a kakaových bobů. Výrobci eticky nezatížených produktů mají na festivalu zvláštní vystavovací oddíl, kde mohou mimo svou čokoládu také sdílet své zkušenosti.
Rozklíčujte původ kakaa
V rámci dalších festivalových zážitků můžete samozřejmě navštívit řízené degustace čokolády s odborným výkladem. Můžete se tak naučit rozpoznávat jedinečnou chuť kakaa a určit, z jakého regionu pocházely kakaové boby zpracované pro výrobu té konkrétní čokolády. Nechybí samozřejmě ani workshopy na párování čokolády s dalšími pochutinami, jako je víno, káva nebo sýr. V rámci festivalu jsou také udělovány ceny za nejlepší čokoládu.
Kam vyrazíte?
Ať vyrazíte na kterýkoliv čokoládový festival, jistě nebudete zklamáni. Kdyby nic jiného, alespoň se dostanete na místo, kde se setkáte s dalšími čokoholiky, pro něž je čokoláda zásadním tématem. Kteří nesnědí na posezení tabulku čokolády jen proto, že mají momentálně komplikované období, ale snědí ji proto, že je lahodným pohlazením jejich duše a samozřejmě chuťových pohárků.
Tak batůžek na záda a vzhůru na cesty za čokoládou! Na cestu si případně můžete přibalit něco z našeho e-shopu, a nažhavit tak své chuťové buňky na další ohňostroj chutí.